O odeljenju novorođenčadi uvek govorimo u kontekstu lepih vesti, najsrećnijeg odeljenja. Radujemo se mnogobrojnoj rođenoj deci, ponosimo se brojevima. Osim kada se desi nešto, što ne može ni da se prećuti. Kada je jedna majka, koja je otišla u bolnicu srećna i puna iščekivanjam a izašla bez deteta. Puna gubitaka i rana. I na telu i na duši.

Marici Mihajlović se dogodilo ono najgore. Izgubila je dete i sigurna je da je za to odgovoran lekar koji je vodio porođaj. Umesto da se zatvori u sebe, suočila se sa svojim bolom i izložila svoje najintimnije trenutke svetu, zato da bi istina izašla na videlo, da bi ona nakon nekog vremena mogla da nastavi dalje, a verovatno i zato da što manje žena doživi sličan gubitak u budućnosti. Njena hrabrost dala je snagu i drugim ženama, koje su otvoreno govorile o svojim gubicima ili o teroru i nasilju koje su doživele na „najlepšem odeljenju“ ili u porođajnim salama širom Srbije.

„Najvažnije je da ste i ti i beba zdravi…“

„Beba će sve ulepšati…“

„Sve smo to prošle, zaboravićeš…“

Ne! Žene nikada ne zaboravljaju. Ne zaboravljaju ni zastrašivanje lekara pre porođaja. Neće zaboraviti ni serijska poniženja u porođajnoj sali. Ne zaboravljaju ni to da njihova osećanja dovode u pitanje, da im ne daju odgovarajuću podršku, da ih ostavljaju same sa svojim sumnjama, sa svojim bolom, da rade carski rez na njima bez razloga, da ne rade carski rez kada bi trebalo.

Ne zaboravljaju da su ih ismejali zbog najprirodnijih reakcija, da samo njih krive ako nešto nije u redu sa bebom.

I najmanji verbalni komentar koji ponižava ženu koja rađa dete smatra se porodiljskim nasiljem. A šta je onda ono što se dogodilo sa Maricom?

Renoviranje porodilišta i kupatila neće učiniti jednu bolnicu boljim ili sigurnijim mestom za žene. Tamošnji radnici moraju da shvate da nije samo to važno da svaka majka i njeno dete izađu živi iz bolnice, već i da odatle odu sa što manje trauma. Iako je moguće da bi se Marica zadovoljila i time, kada bi njeno dete danas bilo živo…

Akušersko nasilje se mora zaustaviti (Foto: danas.rs), ilustracija