Kako je država Katar ovih dana u samoj žiži interesovanja, red bi bio i saznati nešto o njoj.

Katar važi za najbogatiju zemlju na svetu, kako piše luxlife.rs. S obzirom na to, ovde nije ništa neobično videti otvoren stadion sa erkondišn sistemom, klizalište koje radi iako je napolju 45 stepeni, a možete naići i na bazen za konje.

U ovoj državi je sve luksuzno i ekstravagantno. Iako nemaju neku bogatu i slavnu istoriju i tradiciju, u Dohi, glavnom gradu, mogu se videti najvredniji predmeti islamske umetnosti, jedna od najbogatijih kolekcija knjiga iz čitavog sveta i skupocene slike slavnih umetnika. Nekada su stanovnici ove male države živeli od ribarenja i eksploatacije bisera. Od kada su u njoj pronađene neisrcpne rezerve gasa i nafte, sada svi žive gde i kako hoće, jer kako se na sajtu navodi, Katar ima dovoljno gasa da zagreje čitav Atlantik.

Interesantna činjenica je i ta da se u Kataru ne plaća porez, pa tu radi i milion raznoraznih stranaca. Pasoš ove zemlje je skoro nemoguće dobiti, vlasnik zemlje ne može da bude stranac, ali postoji način kako možete posedovati nekretninu u ovoj državi. Naime, vlada ove države gradi veštačka ostrva, na kojima stranci kupuju stanove za tren oka.

Pored raznih luksuznih zanimljivosti, jedna od interesantnijih stvari je i popularna turistička atrakcija šoping centar Velađo, koji je zapravo savršena replika Venecije. Tu je i Grand kanal, radnje najpoznatijih i najluksuznijih brendova, poslastičarnice sa eksluzivnim slatkišima, kao i klizalište. Gradi se i snežni park, ne bi li stanovnici ove države mogli da uživaju u zimskim čarolijama, iako je kod njih temperatura prirodno veoma visoka.

Nije zgorega pomenuti ni to da u Dohi rade najbolji kuvari sveta, te oni koji su je posetili kažu da je hrana fantastična. Svaki obrok tamo je posebno uživanje, praćeno kvalitetnim i luksuznim vinima.

Evo i nekih zanimljivih činjenica o ovoj neobičnoj zemlji.

Kako piše na sajtu saakin.qa, Katar je proglašen za najbezbedniju državu na svetu. Inače je prva arapska zemlja koja je domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu.

Ova zemlja predstavlja kombinaciju tradicije i modernosti koju je teško naći negde drugde u svetu. Katar poštuje svoje nasleđe, ali i dalje nudi pridošlicama i posetiocima moderne pogodnosti, smeštaj i infrastrukturu, kao i mešavinu globalnih kultura, kulinarstva i životnih stilova. U Kataru se muslimanska kultura prati i poštuje u svakodnevnom životu. Molitve se obavljaju pet puta dnevno, a njihovo vreme se menja svakog dana u zavisnosti od položaja sunca. Ramazan u Kataru je sjajan i blažen, sa posebnim ukrasima širom zemlje. Isto tako, porodice spremaju pladnjeve sa konvencionalnim namirnicama i dele ih sa komšijama i onima kojima je to potrebno.

Qatar Airways je najbolja vazušna kompanija na svetu. Funkcioniše na domaćim i međunarodnim letovima i predstavlja luksuzni način putovanja.

Način oblačenja u Kataru je opušten, ali je ipak preporuka da se nosi civilizovana odeća. Zanimljivo je da je i ovde cenjkanje u trendu u sukovima i ostalim tradicionalnim pijacama.

Sve komercijalne i poslovne aktivnosti prestaju tokom molitve petkom.

Katar je takođe uveo i komercijalnu 5G mrežu i besplatan Wi-Fi na međunarodnom aerodromu Hamad i na većini javnih mesta, u tržnim centrima, restoranima i parkovima.

Katar je arapska zemlja, te je zvanični jezik arapski. Međutim, engleski se uglavnom govori na javnim mestima.

Majlis je jedna od najznačajnijih prostorija u životu Katarana. To je jedna odvojena prostorija koja omogućava posetiocima da izbegnu privatnije prostorije u kući. Posetiocima se u majlisima služe urme i arapska kafa u loncu karakterističnog oblika u malim šoljicama bez drške.

Pušenje je zabranjeno u svim javnim prostorima, uključujući muzeje, sportske terene, tržne centre i restorane. Oni koji to pravilo prekrše, moraju da plate kaznu između 1000-3000 QAR (264-792 evra).

Nacionalno jelo Katara je Machboos (začinjen pirinač sa piletinom, mesom ili morskim plodovima kuvan u supi, sa lukom i tradicionalnim začinima kao što su lumi, kardamom, kurkuma itd… Uglavnom se služi sa karamelizovanim lukom i tostiranim orašastim plodovima).

U Kataru nema šuma, to je država gde se more sreće sa pustinjom.

Nacionalna životinja je arapski oriks.

Katar ima veoma jeftin gas.

Samo 12% populacije su Katarani.

Prosečne tempeture vazduha se preko godine kreću od 17 u januaru do 36 stepeni celzijusa u julu, a ponekada dostižu i preko četrdeset tokom letnjih meseci.

Katar je druga najniža zemlja na svetu po nadmorskoj visini.

I tako. Sigurno da je vredno otići i istražiti ovu izuzetno interesantnu zemlju, ima još mnogo toga da se istraži i vidi.

A naši neka uzmu taj pehar !!!

Katar, pojam luksuza (Foto: expedia.co.in)