Kada čujem ime Jelena, meni na pamet prvo padaju knjiga Ive Andrića, moja kuma, pa naša „mala“ Jelena (imamo dve vrlo bliske, pa da ih razlikujemo) i još neke fine osobe koje se tako zovu. Međutim, kao i među svim imenima, ima i drugačijih Jelena, koje kanda nisu fine.

Jasno je da živimo u neka nenormalna vremena, gde polako postaje „normalno“ sve što je baš, ali baš upitno, ali u nekim momentima čovek zaista ne zna da li da se smeje ili plače ili sve to u isto vreme.

Pre neki dan pročitam vest da je neka Jelena M. teniserka i učenica srednje škole koja ima 20 godina uhapšena nakon što je policija u njenom automobilu pronašla osam i po kilograma marihuane, a uhapšen je i muškarac (tako piše, čuj muškarac) od 17 godina koji se nalazio sa njom u automobilu. Određen joj je pritvor od 30 dana, saopštio je Viši sud u Beogradu, a prenosi nova.rs.

Posle još tu ima nekih detalja, da je rođendan proslavila u pritvoru, da se protiv maloletnika koji je bio sa njom u autu vodi odvojen postupak i tako dalje.

Divota jedna.

Prvo mi nije jasno kako je neko srednjoškolac sa 20 godina, ali hajde, možda je kasnije krenula u školu, možda nije baš bistra, pa je okinula godinu par puta, svašta je tu moguće. Ali je tužno što je izabrala ovakav put da dođe do nekih para, mada nije niko kriv dok se ne dokaže suprotno. Doduše, biće teško objasniti tih 8 i po kila, nešto ne deluje da je bilo za sopstvenu upotrebu. Sad, po kom principu su baš njih i tada zaustavili i lišili ih slobode, ni to baš nije jasno, ali ok, službenici SBPOK-a su radili svoj posao.

Jelena povremeno daje časove tenisa, a vanbračni partner sa kojim živi je MMA trener, navedeno je, mada baš i nije jasno kakve to veze sa celim slučajem ima.

Sve je zapravo tužno, ali nije previše iznenađujuće. Kakve modele danas imaju mladi, uopšte nije zaprepašćujuće što nalaze lake načine da dođu do para, često ilegalne. Treba samo upaliti televizor i pogledati kanale nekih svuda i uvek prisutnih televizija, koji promovišu apsolutno sve što ne da ne bi trebalo promovisati, već bi trebalo zabraniti zakonom i to bez ikakve demokratije. Nema tu ni e od edukacije, danas svoje emisije imaju osvedočeni krimosi, kojekakvi mufljuzi, čiji je jedini „kvalitet“ to što su „prosvetljeni“ delikventi, budibogsnama rijaliti emisije sa nemam pojma kojim likovima koji uđu pa se svađaju, kecaju, svašta nešto, a narod živi na tim budalaštinama, a o uniformisanom patka-sise-dupe izgledu i da ne počinjem, nema smisla.

I onda eto, dobijemo to što dobijemo, porast kriminala, lov u mutnom, mada kažem, nije to ništa za čuđenje.

Jedan orijentalista je svojevremeno rekao: „ Ako želite uništiti jedan narod i njegovu kulturu i tradiciju, postoje tri načina: uništavanje porodice, uništavanje obrazovanja i rušenje autoriteta i uzora.“

Kanda se u ovo današnje vreme simultano odvijaju sva tri načina.

Zatim, da bi sve bilo još jasnije, navešću i jednu Sokratovu misao: „Obrazovanje stečeno novcem, gore je od potpune neobrazovanosti“.

I za to imamo mnogo primera u današnjem svetu, pogotovo što kod nas ne morate ni da se perete od toga ako ste doktorirali na plagijatu, malo kraduckali tamo-vamo, šta ima veze, svako čudo tri dana. A mi imamo kratko pamćenje, odmah se nađe nešto drugo da nam skrene pažnju i to je to.

I još jedna njegova, moja omiljena, a koja govori toliko toga o današnjem društvu.

„Jedino dobro je – znanje i jedino zlo – neznanje.“

S obzirom da nas već decenijama uspešno dresiraju da ne mislimo svojom glavom, pošto sve na dugme možemo da odradimo, ponavljam, ničemu se ne treba čuditi.

Zašto se čuditi tome da je jedna devojka prijatnog izgleda izabrala lak način da zaradi novac (doduše ispostavilo se da baš i nije lak), kada se sve sa čim odrasta svodi na to? Gde ste videli da se na tim nekim šugavim kanalima i televizijama promoviše obrazovanje? Ko od onih sabranibože učesnika tih kojekakvih rijalitija čita tamo neku knjigu? I zašto bi to ovom narodu uopšte bilo zanimljivo?

Pa zamislite neki rijaliti gde svi čitaju knjige i posle ih komentarišu? Osuđeno na propast smesta. Koga to bre zanima…

Čudimo se što su kriminal i maloletnička delikvencija u porastu?

Pa kako da ne budu? Šta im se servira? Uzori su im neke badže bez grama mozga, polu-prostitutke isto tako bez, sve je puno nasilja, na dugme mogu da pristupe bilo čemu, na raznim društvenim platformama imaju neke izazove od kojih su neki opasni po život, deca koja čitaju knjige bivaju uglavnom anatemisana, etiketirana kao štreberi, roditelji i nastavnici nemaju nikakvu saradnju, diplome se kupuju na kilo, pa koji moj onda oni iz svega toga da nauče?

Odmah da vam kažem: ne mogu ništa da nauče.

Mogu samo da se priklone tom i takvom svetu, ako se ovo društvo pothitno ne promeni.

Velika većina odrasta u uslovima od kojih se meni diže kosa na glavi, jer osim što dete hranite fizički, treba i da ga hranite duhovno, duševno, da ga usmeravate ka kritičkom mišljenju, da misli svojom, a ne tuđom glavom. A to može jedino ako poseduje znanje. I nije bitno da misli kao vi. Treba da misli kao on, ona, kao jedinka. Da ima svoj stav i svoje mišljenje. A za to mora da ima potrebne podatke, koji se nalaze u znanju, obrazovanju i knjigama. I ne treba da se ljutite na njega ako mu se mišljenje ne poklapa sa vašim.

Jer to samo znači da ste kao roditelj, pedagog, prijatelj, nastavnik, profesor, psiholog, šta god, ali ste uradili svoj posao.

I samo tako ovaj svet može da krene u nekom drugom pravcu.

Kako stvari stoje, što pre, to bolje.

Jelena M. (Foto: nova.rs)