Kako javlja portal slobodnaevropa.org, na Kosovu su potvrđena dva slučaja Delta soja korona virusa. Ovo je danas, 29. juna saopštilo Ministarstvo zdravlja Kosova, uz navode da su uzorci testirani na Institutu za virusologiju Univerzitetske klinike u Berlinu, oba slučaja su izolovana.

Kako dalje piše portal, Delta soj je prvi put identifikovan u Indiji, lakše se širi i smrtonosniji je. Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije su potvrdili da su vakcine protiv korona virusa efikasne i protiv ove varijante.

Međutim, epidemiolog Predrag Kon je za Betu izjavio da se ne može još sa sigurnošću reći da li je ovo soj koji je invazivniji, često se pominje da je ovo soj koji više liči na grip i daje relativno blaža oboljenja, ali da su to za sada još uvek preliminarni utisci.

Portal cnbc.com pak piše da je Delta soj  zarazniji od prethodnih varijanti i da postoje dokazi da povećava rizik od hospitalizacije i otporniji je na vakcine. Da podsetimo, Delta soj korona virusa je dominantniji u Velikoj Britaniji, a prema najnovijim podacima Public Health England, mlađi ljudi, nevakcinisani i delimično vakcinisani su pod većim rizikom od infekcije, dok su stariji ljudi i dalje najugroženiji. Kako dalje piše portal, PHE je objavio u petak, da Delta soj „nastavlja da pokazuje značajno povećanu stopu rasta“ u poređenju sa alfa varijantom, koja je i sama dominirala globalno.

Foto:eklinika.rs