Svako čudo za tri dana – a ako traje duže, onda kao keca iz rukava možete izvući ono „izuzetak potvrđuje pravilo“.

U vezi sa završnim ispitom mađarskih učenika osmog razreda, pokazalo se neophodnim „čudo“ produžiti, jer su se stvari koje su pratile ovaj događaj otegle skoro nedelju dana. Kao što je poznato, na završnom ispitu iz matematike koji sadrži dvadeset zadataka, mađarski prevod nije odgovarao srpskom tekstu u slučaju dva zadatka, te u jednom od njih nije tačan odgovor bio prema ključu rešenja, a u drugom su bila prihvatljiva dva rešenja, a ne samo jedno.

Haos koji je stvoren pogrešnim prevodom, čije je centralno pitanje naravno bilo „Dobijaju dva poena ili ne dobijaju dva poena?“, trajao je nekoliko dana, od petka do srede, a ne želim ni da se bavim uputstvima koja su se kosila, što je roditelje, učenike i nastavnike danima činilo potpuno nesigurnima, jer sam to uradio na portalu Sabad Mađar So.

Umesto toga, želeo bih da vam skrenem pažnju na jedan zanimljiv fenomen: dogodilo se naime, da se na najpopularnijem društvenom portalu rodio jedan komentar u jednoj od grupa nastavnika, u kom je kolega pitao svoje kolege šta misle o prevođenju testova iz matematike. Na to je stigao odgovor, koji je počeo pogrešnim predstavljanjem greške prevodioca koga je za to zamolio Mađarski nacionalni savet, a završio se time, da gornji komentar nema nikakvog smisla, već služi samo raspirivanju mržnje. I zaustavimo se ovde na trenutak, jer ovo tačno pokazuje u kakve je užasne dubine dospela komunikacija, jer kada neko zatraži da mu se odgovori na stručnoj osnovi, dobije to, da raspiruje mržnju. Umesto da prosvetni radnici govore o odgovornosti, oni koji vaspitavaju i obrazuju generacije koje dolaze, i o tome kako sledeći put izbeći takve greške, autoru komentara koji sadrži pitanje natrljaju nos time da mu je cilj raspirivanje mržnje. Molim lepo, ovo je grubo, a ne sukno…

Komentar u kom se pominje raspirivanje mržnje, u dlaku se slaže sa komunikacijom koju praktikuje trenutna vlast: ako oni pogreše, onda dolaze one uobičajene reči, pa, molim vas recite ko nikada u životu nije pogrešio, i ono, ko radi, taj i greši. Međutim, ako pogreši takav neko ko u džepu nema odgovarajuću partijsku knjižicu, onda smesta dospeva u centar napada, onda vlast u usklađenoj akciji nastoji da tu osobu opanjka na svakom polju do koje doseže njihova ruka (a ta ruka je poprilično dugačka).

I ovo se može raditi mesecima, godinama, ali ako je nestručnost već serijska od strane vlasti, rado primenjuju dvostruke aršine, pa će se pre ili kasnije, političari koji za sebe misle da su nesmenljivi i nezamenljivi, ponašati kao vrč, kojim su mnogo puta zahvatali vodu iz bunara.

Foto: rtv.rs