Pre skoro tri godine, 27. oktobra 2018, godine, položen je kamen temeljac Mađarskog kulturnog centra na Paliću. Zgrada, koja se priželjkivala godinama, izgrađena je relativno brzo, jer su u novembru 2019. godine već održane i probe u njoj, a i manifestacije. Međutim, nakon investicije koja se dogodila u okviru prekogranične saradnje, zgrada je izgleda postala beskućnik.

Od septembra prošle godine ovde nije organizovan nijedan događaj i prema našin informacijama niko ne koristi zgradu, dok je plan bio da posle završenog prekograničnog projekta, Palićani, tj. lokalno kulturno udruženje, preuzmu zgradu.

Počeci

Izgradnja je ostvarena u sklopu srpsko – mađarskog prekograničnog IPA projekta pod nazivom Šarena saradnja, koji takođe uključuje i izgradnju Srpskog kulturnog centra u Morahalmu. Vodeći korisnik projekta je DKMT Dunav – Kereš – Maroš – Tisa Evroregionalne agencije iz Segedina, mađarski partner je Udruženje za javnu dobrobit za razvoj mladih i zajednice u Morahalmu, dok od strane Srbije učestvuju Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međunaregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i grad Subotica i Novi Sad.

Ukupan budžet projekta je 3,7 miliona evra, od čega 85 posto obezbeđuju fondovi Evropske unije. Deo budžeta za Suboticu iznosi 1,3 miliona evra, od čega sopstveni doprinos grada iznosi skoro 170 000 evra. Centralna sala u prizemlju doma kulture ima 250 mesta, a u zgradi se nalaze i svlačionice, kancelarije i čajne kuhinje.

Zgrada je ukupne površine od 830 kvadratnih metara.

Timea Horvat, tadašnji zamenik gradonačelnika Subotice, izjavila je za Pannon RTV tokom primopredaje, da je „Palićanima odavno bio potreban jedan dom kulture gde mogu da funkcionišu članovi kulturnih udruženja Palića i gde Palićani mogu doći i pronaći radost u raznim kulturnim programima.“

Ukupan budžet projekta je 3,7 miliona evra, od čega je 85 posto obezbeđeno sredstvima Evropske unije

Dodala je da zahvaljujući zajedničkom projektu Mađari i Srbi lakše mogu da upoznaju kulturu jedni drugih. Na ovaj način, turizam i ekonomska saradnja takođe mogu procvetati u narednom periodu. Ovako je to formulisala: izgradnjom Mađarskog kulturnog centra na Paliću, ostvariće se san gotovo sedam hiljada Palićana, star više decenija.

Spisak održanih manifestacija:

San

U februaru 2020. godine, Timea Horvat je za list Mađar So izjavila da je tokom projekta organizovano 59 manifestacija. Ovo obuhvata razne serije predstava, radionica, književnih večeri, izložbi, koncerata, projekcija filmova, a tu su održana i tri međunarodna festivala.

Timea Horvat: A što je još važnije, nakon završetka projekta, ovaj prelepi kulturni centar ćemo naslediti mi, Subotičani i Palićani, i nadamo se da će u budućnosti biti mesto održavanja mnogih događaja

-Ali što je još važnije, po završetku projekta, ovaj prelepi kulturni centar ostaje nama, Subotičanima, Palićanima, u nasleđe, za koji se nadamo da će i u budućnosti biti domaćin mnogih događaja, dom je Palićkog mađarskog kulturnog udruženja i otvara vrata nekolicini civilnih organizacija. Palićko mađarsko kulturno udruženje ima blizu 150 članova, koji se u devet sekcija bave negovanjem mađarske kulture, očuvanjem tradicije, narodne igre, narodne muzike, književnosti i likovne umetnosti. Stručne grupe udruženja su za probe koristile sale mesne zajednice, ali su ih već odavno prerasle, pa je i njima novi dom kulture od velike važnosti – rekla je zamenica gradonačelnika.

Stvarnost – bez nadležnosti

Nakon što su se društvenim mrežama počele širiti vesti da zgrada mesecima zvrji prazna, Sabad Mađar So je pokušao da pronađe nadležnu osobu, koja bi mogla da pruži najnovije informacije o zgradi i njenoj kulturnoj funkciji. Ana Molnar Čisar, odlazeća predsednica Mađarskog kulturnog centra na Paliću, nije želela da komentariše ovaj slučaj, kao ni Marta Dobo, predsednica mesne zajednice.

Timeu Horvat, nekadašnju zamenicu gradonačelnika Subotice, inače menadžera projekta, dobili smo telefonom. Rekla nam je da uopšte nije tačno da zgrada nema gazdu, ali da epidemiološka situacija nije dozvolila održavanje manifestacija u zgradi.

Inače, poslednji događaj (kao što je prikazano na priloženoj slici), održan je 29. septembra 2020. godine u okviru projekta, kada je epidemiološka situacija bila slična kao i proteklih meseci. Od tada nije bilo programa u zgradi, a prema našem pouzdanom izvoru skoro niko tamo nije kročio. Lokalno javno preduzeće Palić – Ludaš ponekad pokosi korov i travu ispred zgrade.

Od Timee Horvat smo naposletku saznali da u opštini treba da potražimo Andreu Kikić, koja je šef gradskog sekretarijata za ekonomski, lokalni razvoj i turizam. Međutim, ona je, pozivajući se na svoje nadređene, rekla da nema nikoga ko bi dao izjavu u vezi pomenutog.

Nismo odustali

Najzad, pozivajući se na naše pravo na pristup informacijama od javnog značaja, zatražili smo informacije o projektu, na šta je na kraju ipak odgovorila Andrea Kikić, istina, ne direktno nama, već šefu administracije. Iz ovoga se ispostavilo da je projekat završen 31. decembra 2020. godine. Potom je grad Subotica podneo finansijski izveštaj Ministarstvu finansija, koje ga je i usvojilo 17. februara 2021. godine. Konačno, ministarstvo je 9. juna 2021. godine odobrilo i konsolidovani izveštaj, što znači da je projekat i zvanično zatvoren.

Pozivajući se na naše pravo pristupu informacijama od javnog značaja, tražili smo informacije o projektu, na šta je Andrea Kikić naposletku odgovorila, mada ne direktno nama

Među mnogo beba, izgubilo se dete?

U našoj molbi nas je zanimalo i to, kakav je opštinski plan za pomenutu zgradu u budućnosti, kao i kada lokalno kulturno udruženje može da preuzme zgradu, kako je i planirano, pa je i na to takođe Timea Horvat dala izjavu. Na naše pitanje, šefica lokalne uprave Marija Ušumović Davčik je odgovorila sledeće:

Odgovor načelnice lokalne uprave Marije Ušumović Davčik

„Ove informacije nisu deo nijednog administrativnog dokumenta, dakle sa stanovišta Opštine grada Subotice, ovo nisu informacije od javnog značaja, i opština o njima uopšte nema podataka.“

I na kraju ovog teksta, čitalac bi sigurno očekivao neki zaključak. Mi se samo nadamo da čak i ako nismo uspeli da saznamo sve informacije, da nadležni – ako ih uopšte ima, ipak znaju šta rade i da će uskoro biti onako kako je to neko nekad odsanjao: ljudi na Paliću će konačno moći da preuzmu prelepu zgradu, mi gledaoci ćemo moći da uživamo u sadržajima. Pitanje je samo: kada?

Foto: Margareta Tomo