Hrabra si. To mi je rekao komšija. Po njemu sam zato hrabra što sam se vakcinisala. Za njega je ovo svakako rizična ili nepotrebna predostrožnost, pa se zahvaljuje, ali neka, hvala.

U februaru je Srbija i dalje bila na drugom mestu u Evropi po stopi vakcinacije, pa je čak i susednim zemljama isporučivala iz svojih velikih zaliha vakcina. Danas procenat vakcinisanih ne dostiže ni pedeset posto u državi, a poslednjih dana smo postali evropski lideri po broju novozaraženih. Dnevni broj smrtnih slučajeva usled infekcije Covidom u vreme kada pišem ove redove, dostigao je pedeset. Zato mislim da je moj komšija zaglupljen, pardon: hrabar.

Što se tiče broja novozaraženih korona virusom, Portugal je u januaru imao najgore stanje na svetu, od tada je međutim država toliko ubrzala kampanju vakcinacije, da je sada jedna od vodećih na svetu po procentu potpuno vakcinisanih stanovnika. Nakon što je više od 83 posto populacije potpuno vakcinisano protiv korona virusa, ponovo su otvoreni noćni klubovi i barovi, koji su zatvoreni marta 2020. godine, međutim, gosti moraju predočiti digitalni sertifikat o vakcinaciji ili negativan test na korona virus. U državi na Pirinejskom poluostrvu su maske i dalje obavezne u javnom prevozu, na većim manifestacijama, u domovima za stara lica, bolnicama i tržnim centrima, ali je odluka o obaveznom nošenju maski na otvorenom ukinuta. Stopa vakcinacije u Srbiji je otprilike upola manja od portugalske, a disciplina i poštovanje pravila su legendarno labavi, pa ne mogu ni da zamislim kada će naši životi da se vrate u normalu.

Moj komšija se više plaši (se plašio?) od nepoznatih nuspojava vakcine, nego od infekcije sa teškim, često fatalnim komplikacijama. Moj komšija je pre nekoliko dana bio primoran da se zatvori u karantin sa porodicom. Ne znam kako su.

Ja sam primila i treću dozu vakcine. Nemam pojma šta je u njoj.

Ali verujem Katalin Kariko, mađarskoj biohemičarki nominovanoj za medicinsku Nobelovu nagradu za razvoj mRNA vakcine i svom zdravom razumu.

Roža Feher

Foto: hopkinsmedicine.com