Naša omladina je loše vaspitana, ne poštuje autoritet niti starije. U današnje vreme naši sinovi ne ustaju kada stariji čovek uđe u prostoriju, odgovaraju se roditeljima i ćaskaju, umesto da rade. Jednostavno su nepodnošljivi.

Ne gajim nikakvu nadu za budućnost naše zemlje, ako današnja omladina sutra dođe na vlast, jer je ta ista omladina nepodnošljiva, ne poznaje granice, jednostavno je užasna.

Svet je u krizi. Deca više ne slušaju svoje roditelje. Smak sveta ne može biti daleko.

Omladina je pokvarena do srži. Mladi ljudi su izopačeni i bezvredni. Nikada neće biti poput omladine u staro dobro vreme. Današnja omladina neće biti u stanju da sačuva našu kulturu.

Da se odmah distanciram: ovo nisu moje misli i rečenice. Samo ih citiram. Ali svojim duhovnim očima vidim, kako jako (mnogo) njih sada klima glavom i odobrava, čitajući ove rečenice iznad. Kako pravovremene misli, je li? Pa zaista, ova današnja omladina!

Bolje da vam odmah prospem u lice: grešite. Kao što su pogrešili i autori gore navedenih rečenica, koji nisu baš ni danas ni juče formulisali ovo svoje mišljenje. Autor prvog citata je Sokrat i napisao je ove redove pre oko 2500 godina. Drugi potiče od Hesioda i rođen je u istom dobu. Autor trećeg citata – otprilike 2000 godina star – bio je jedan egipatski monah, a četvrti – star otprilike 3000 godina – pronađen je među ruševinama Vavilona na izgoreloj glinenoj ploči. Svi su bili veliki mislioci svog doba – i svi su pogrešili. Da su bili u pravu, čovečanstvo već odavno ne bi postojalo, i davno bi došlo do „smaka sveta“.

Mladi ljudi, generacija posle nas, uvek se rađaju u drugačijem svetu od onog u kom smo mi rođeni i uvek stvaraju drugačiji svet. Ne nužno bolji, i ne nužno gori – samo drugačiji. Da to nije tako – e to bi bio problem.

Da, i samo još toliko, da je bolje da se svi na vreme sprijatelje sa ovom idejom: ni politika nije izuzetak od večnosti promena. Ni vojvođansko – mađarska, ni srpska ni mađarska. Jer ništa nije večno, samo promena.

Foto: alejandradeargos.com