Možda sam išla u zabavište kada je Citrom (Limun, prim. prev.) došao kod nas. Živeli smo kod babe i dede, a tetkin mešanac je prognan iz njihove porodice, jer je moj brat od tetke čeznuo za drugim, rasnim psom. Moji baba i deda su Citroma nerado primili i zbog njihovog negovanog vrta, Citrom je smesta i zauvek bio osuđen na lanac. Ne sećam se da sam ikada prišla Citromu da ga pomilujem. Nisam to videla ni od babe ni dede, a ni od mojih roditelja. Mogla bih da se kladim da ga veterinar nije viđao ni kada je bio možda bolestan, a ni nikakve vakcine nije dobio. Sećam se da nije bio dugo kod nas. Ne sećam se kada je i kako uginuo, ali još uvek vidim pred sobom tog usamljenog, kratkodlakog crnog psa kako moli za ljubav, i koliko god puta da ga se setim, moje srce uvek preplavi tuga – možda se zbog griže savesti iz mog sećanja izbrisalo to da sam ga ponekada ipak mazila i pružila mu ljubav. Jako želim da verujem da je tako bilo.

Za mene je pas Citrom vremenom postao nastavni a i maturski ispit. Spadam među one koji smatraju da zrelost društva i pojedinca najbolje pokazuje to, kako se ophode prema starima, povređenima, onima na marginama društva i da – prema pripitomljenim životinjama, ljubimcima. Jer su pas, mačka, zeka ili patuljasto prase koje se drže u stanu ljubimci.

Cice Mano i Cili, kao i dvoje usvojenih pasa lutalica, Bela i Rezi, punopravni su članovi moje porodice. U proleće 2019. godine, Holandija je postala prva zemlja na svetu u kojoj nema pasa lutalica: pored striktnog zakona o zaštiti životinja, oporezivanja radi podsticanja usvajanja, policije za zaštitu životinja i kampanje za sterilizaciju, velika pažnja se posvećuje oblikovanju stavova, posebno na vaspitavanje male dece kao odgovornih vlasnika ljubimaca.

Ja bih se ovde u Srbiji i mnogo manjem radovala: na primer kada bi svako usvojio ljubimca tako, da zna kakvu odgovornost time preuzima, da treba da ga vakciniše, čipuje, steriliše, leči ako bude bolestan i ne odustane od njega šta god da se desi. U našoj novoj rubrici pod nazivom Životinjarije, koja sada kreće, jednom mesečno ćemo pružati nadamo se, korisne informacije u cilju odgovornog držanja kućnih ljubimaca.

Roža Feher

Kućni ljubimci (Foto: cdc.gov)