„Kao i mnogi Mađari, i moji preci su bili nevine žrtve događaja 1944/45. godine i zaslužuju da se njihove muke obeleže spomenikom, ali ne zaslužuju to, da se njihova nevina imena stavljaju uz imena ratnih zločinaca“ – izjavila je Ana Ereg, poslanica Pokreta slobodnih građana nedeljniku Vreme, a u vezi sa podizanjem novosadskog spomenika čiji je kamen temeljac već postavljen u pokrajinskoj prestonici.

Na spomeniku neće biti imena, ali će ona biti navedena u molbi za podizanje spomenika. U vezi sa dokumentom za spomenik žrtvama zločina 1944/45. godine, grad je među nedužne uvrstio i imena mnogih ratnih zločinaca. Takvih, koji su bili organizatori i izvršioci novosadske racije, zločinci i ubice. Protiv spomenika se u proteklom periodu izjasnilo javno mnjenje Novog Sada, sve relevantne opozicione stranke i udruženja građana, od ekstremnih levičara do konzervativaca, a Pokret slobodnih građana je pokrenuo i razne akcije i prikupljanje potpisa protiv podizanja spomenika u ovom obliku.

U vezi sa ovim događajem i izjavom Ane Ereg, pitali smo i Balinta Pastora, potpredsednika Saveza vojvođanskih Mađara, ima li napretka u vezi sa podizanjem spomenika?

-Mislim da je sramotno da jedna javna ličnost koja sebe naziva Mađaricom dovodi u pitanje pravo na postojanje spomenika koji će biti podignut u čast i sećanje na mađarske žrtve. Kao što sam i u parlamentu rekao kao odgovor na napade opozicije, na spomen obeležju će stajati reči „u znak sećanja na sve nevine žrtve“ na tri jezika. Ovo izazivanje histerije od strane opozicije je neosnovano, ali istovremeno i opasno, jer pokušavaju da relativizuju ono što smo uspeli da postignemo u proteklih devet godina u ime istorijskog pomirenja. Oni stvaraju takvo raspoloženje kao da želimo da podignemo spomenik fašistima. A Ani Ereg savetujem da se upozna sa pričom o nevinim devojčicama koje su na smrt pretučene kundacima pušaka u Novom Sadu“ – reagovao je Pastor Balint.

Limanski spomenik (Foto: szmsz.press)