SAD i Kina idu ka neizbežnom sukobu ako Vašington ne promeni svoj pristup, rekao je novi kineski ministar spoljnih poslova na konferenciji za novinare na kojoj je branio jačanje odnosa svoje zemlje sa Rusijom.

U svom prvom medijskom nastupu kao ministar spoljnih poslova, koji je održan u utorak, Ćin Gang je izneo kinesku spoljnopolitičku agendu za naredne godine, piše The Guardian. On je predstavio Kinu i njen odnos sa Rusijom kao svetionik snage i stabilnosti, a SAD i njene saveznike kao izvor napetosti i sukoba.

Ćin je rekao da je američka strana tvrdila da želi da nadmaši Kinu, ali da nije tražila konflikt, „ali da je u stvarnosti američko takozvano takmičenje u stvari potpuno obuzdavanje i suzbijanje, igra sa nultom sumom, u kojoj ti umireš, ja živim“.

„Ako Amerika ne pritisne kočnicu i nastavi da juri pogrešnim putem, nikakva zaštitna ograda ne može sprečiti ispadanje iz šina i sigurno će doći do sukoba i konfrontacije.“ – dodao je Ćin.

Kineski ministar spoljnih poslova je branio blisko prijateljstvo između Kine i Rusije, odnos koji Zapad pomno prati u svetlu rata u Ukrajini. On je rekao da su veze između Pekinga i Moskve primer za globalne spoljne odnose. „S obzirom da Kina i Rusija rade zajedno, svet će imati pokretačku snagu“ – rekao je. Takođe je dodao da što svet postaje nestabilniji, to je veći imperativ za Kinu i Rusiju da stalno unapređuju svoje odnose.

Ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang (Foto: naslovi.net)