Ujedinjeno Kraljevstvo upisalo se u medicinsku istoriju zajedno sa lekarima koji su izvršili prvu transplantaciju materice u državi.

Hirurzi u bolnici Čerčil u Oksfordu uspešno su transplantirali matericu jedne žene njenoj 34-godišnjoj sestri tokom operacije koja je u nedelju trajala devet sati i 20 minuta, javljaju lokalni mediji, a prenosi Al Jazeera. Operacija uklanjanja materice donorke trajala je više od osam sati.

„Bilo je neverovatno. Mislim da je to bilo verovatno najstresnijih nedelju dana u mojoj hirurškoj karijeri, ali i neverovatno pozitivnih“ – rekao je Ričard Smit, glavni hirurg na operaciji za UK′s Press Association.

Sestri donorke, dijagnostikovan je Majer-Rokitanski-Kuster-Hauzer sindrom (ukratko Rokitanski sindrom, koji podrazumeva nedovoljan razvitak vagine, grlića materice, materice i falopijanovih tuba kod žena koje imaju ženski genetski kod, 46xx, prim. aut.), veoma retko stanje koje ima uticaj na reproduktivni sistem žene).

Da bi pomenuta pacijentkinja zatrudnela, čuvala je svoje embrione sa ciljem da se podvrgne tretmanima vantelesne oplodnje kasnije ove godine. Međutim, njena 40-godišnja sestra želela je da donira matericu svojoj sestri, nakon što je rodila svoje dvoje dece, olakšavajući tako proceduru transplantacije materice.

Izabel Kuiroga, drugi glavni hirurg na operaciji, izjavila je da je materica donorke „funkcionisala savršeno“. Takođe je dodala i to da se sve više žena obraća dobrotvornoj organizaciji Womb Transplant UK, u želji da donira svoje materice i pomogne drugim ženama.

Očekuje se da će transplantirana materica trajati najviše pet godina pre nego što je uklone i tokom tog perioda, sestra kojoj je materica transplantirana moraće da uzima imunosupresivne lekove kako bi se osiguralo da telo neće odbaciti implantat, navodi se u izveštaju Press Association.

Dr Smit je dodao i to da sada žena sa transplantiranom matericom može da zatrudni.

„Nadajmo se da će se embrion primiti i da ćemo 9 meseci kasnije imati carski rez“ – izjavio je Smit.

Posle carskog reza, pacijentkinja će šest meseci kasnije imati izbor: da joj se izvrši potpuna histerektomija ili da rodi još jednu bebu.

Pre ovoga je izvršeno više od 90 transplantacija materice širom sveta, uključujući Švedsku, Sjedinjene Američke Države, Saudijsku Arabiju, Tursku, Kinu, Češku, Brazil, Nemačku, Srbiju i Indiju, a većina doniranih materica je poticala od živog donora. Kao rezultat svega ovoga, rođeno je oko 50 beba.

Da podsetimo, 2017. godine u Univerzitetskoj klinici „Tiršova” u Beogradu, prvi put na svetu urađena je transplantacija materice, gde su davalac i primalac organa bile genetski identične, jednojajčane bliznakinje.

Hirurzi u bolnici Čerčil izvode prvu transplantaciju materice u Velikoj Britaniji (Foto: Reuters)