Marinu Ovsjanikovu, rusku novinarku koja je direktno na državnoj televiziji, uživo, organizovala smeli protest protiv rata u Ukrajini, ruski sud je u odsustvu osudio na osam i po godina zatvora.

Ovsjanikova je proglašena krivom za „javno širenje svesno lažnih informacija o upotrebi Oružanih snaga Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju koje je u sredu objavila pres služba Okružnog suda Moskve u Telegramu, javlja CNN.

U intervjuu sa Erin Barnet iz CNN-a, Ovsjanikova je odbacila kaznu kao politički motivisanu.

„Ovo je samo lažna pravda, jer znate, mi u Rusiji nemamo nezavisne sudove, pošto ih je Putin sve uništio.“ – rekla je Ovsjanikova, dodajući da su se rođaci u Rusiji okrenuli protiv nje, čak i svedočili protiv.

„Oni žive u drugoj informacionoj realnosti. Ako dođete u Rusiju, počnete da razmišljate na drugi način. Moji ruski rođaci misle da je Rusija okružena neprijateljima. Oni veruju Putinu i misle da sam ja izdajnik.“

Takođe je izjavila da je veoma zabrinuta za budućnost Rusije i ako se ona ikada vrati tamo, odmah će dospeti u zatvor. Ovsjanikova je u intervjuu obelodanila i to, da želi da se bori za bolju budućnost svoje zemlje.

Njen asistent je rekao da je ona prošle godine izbegla kućni pritvor i zajedno sa svojom ćerkom otišla u Pariz. U prethodnom intervjuu za CNN u februaru, Ovsjanikova je opisala svoj beg iz Rusije u Francusku sa svojom ćerkom.

Ova 44-godišnja novinarka stekla je međunarodnu slavu prošle godine kada je, kao urednica na ruskoj državnoj televizijskoj stanici Kanal 1, stala iza voditelja vesti i podigla znak na kom je pisalo „Ne rat“ tokom direktnog prenosa.

Marina Ovsjanikova (Foto: europe1.fr)