Dana 7. oktobra održan je 17. Lemeški kulen fest u naselju Svetozar Miletić, blizu Sombora. Može se čovek zapitati zašto je onda Lemeški kulen fest, a ne Svetozarmiletićki kulen fest, pa evo zašto…

Prvi pomen naselja Miletić potiče iz 1633. godine, kada je ovo naselje, zapisano kao Meritić, sa susednom pustarom Šara, dato u posed Kovač Miklošu. 1650. godine, već je zapisano kao Militić, a u posedu trojice mađarskih vlastelina, dok se već 1660. godine nalazio u posedu porodice Bori.

Neposredno po odlasku Turaka iz Bačke, kako piše u istoriji ovog naselja sajt ravnoplov.rs, naselje je zapisano pod imenom Nađ Militić, a u njemu je bilo 60 kuća. Početkom devedesetih godina XVII veka, Militić je zapisan kao nadbiskupsko dobro, da bi potom selo ubrzo raseljeno, a Militić je postao pustara, koja se između 1702. i 1745. godine nalazila u posedu somborskih graničara. Na ovu pustaru, kojoj je priključen i veći deo susednog Đurđina, naseljene su između 1748. i 1752. godine plemićke bunjevačke i mađarske porodice, pa je novo komorsko naselje nazvano Nemeš Militič (Plemeniti Militić) ili „Lemeš“ u svakodnevnom izgovoru njegovih stanovnika. I eto nama odgovora na pitanje.

Svetozar Miletić iliti Lemeš jeste jedno simpatično selo u severozapadnom delu Bačke, nadaleko poznato po manifestaciji Lemeški kulen fest. Istina, mogli bi malo više i jače da se reklamiraju, čak sam i ja slučajno čula za datum održavanja ove manifestacije. Verujem da bi bilo mnogo zainteresovanih za ovo simpatično događanje. A možda misle i da im reklama nije potrebna, u čemu donekle i mogu da se složim, jer su im proizvodi zaista neverovatno kvalitetni i ukusni. Mi bolji kulen nismo probali, što naravno opet zavisi od ukusa.

Što se programa tiče, manifestacija jeste manja, ali je veoma simpatična, svuda veseli i nasmejani ljudi, retkost u današnja vremena. Konačno jedno događanje za narodne mase, gde ne trešte cece mece i pece (malo slovo je namerno), već fini orkestar koji je svirao vojvođanske pesme, potpuno primerene ovoj manifestaciji. Koliko sam uspela da shvatim, manifestacija se održala u dvorištu mesne zajednice, malo dalje imate kafić gde možete da odmorite i popijete kafu, sada ne bih o negativnostima, oni koji su bili znaće o čemu pričam, ali to je uglavnom sve što se negativnosti tiče, sitnica, lako popravljiva.

Sve u svemu, simpatični i gostoljubivi, nasmejani ljudi, što je u ova vremena itekako potrebno da čoveku napuni baterije.

I pošto slike govore više od reči, evo i njih, da pokušam da dočaram barem delić lepe atmosfere koju smo doživeli na Lemeš kulen festu.

Lemeški kulen fest (Foto: Ljudmila Janković Gubik)