Jedna od pet – tako bi se kratko mogla sažeti odluka odbora za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta u vezi sa podneskom Fondacije Sloboda štampe, a koji se odnosio na nacrt medijske strategije Mađarskog nacionalnog saveta za period 2024-2029, jer je odbor prihvatio samo jedan od pet predloga naše medijske kuće, to jest, primedbe koje se odnose na najčitaniji mađarski nedeljnik u Vojvodini Čaladi Ker, kao i na Sabad Mađar So, nisu uvršteni u medijsku strategiju.

Janoš Teke, upravitelj Fondacije Sloboda štampe dostavio je Mađarskom nacionalnom savetu sledeća zapažanja u pisanoj formi:

  1. Budući da je u proteklom periodu uvršteno na više mesta, pa i u strategiju da svako treba da bude prisutan po težini, naš predlog je da se strategija proširi pravičnom formulacijom dela koji se odnosi na Čaladi Ker, a koja će po težini biti ista, ili malo veća nego u slučaju lista Het Nap, pošto je čitanost Čaladi Ker-a višestruko veća od pomenutog Het Nap-a.
  2. Trebalo bi posvetiti poseban pasus Sabad Mađar So-u, kao što su to uradili i sa Vajdašag Ma, ali ne samo stručak, već neka se težina određuje na osnovu podataka o posećenosti, pošto je Sabad Mađar So najčitaniji portal na mađarskom jeziku u Vojvodini. Sabad Mađar So je od 1. januara do 30. septembra imao više od 12 miliona pregleda stranica, dok dnevni list Mađar So nije dostigao osam miliona tokom cele prošle godine. (Naravno, mi ćemo pomoći kod prvog i drugog predloga podacima ili čak pisanjem celog dela koji se na to odnosi)
  3. Dominantnu ulogu Het Nap-a u onlajn prostoru bi trebalo izbrisati kako bi odgovarala stvarnosti, jer DelHir, Mađar So, Pannon RTV, Sabad Mađar So i Vajdašag Ma trenutno imaju tu dominantnu ulogu u onlajn prostoru Vojvodine. Ako zatražite podatke o čitanosti, to će sigurno biti jasno svima, pa i vama.
  4. Navedite ko će kontrolisati koji medij podržava utapanje koje podriva srpsko-mađarski odnos, a ako se to ne desi, molimo da izbrišete ceo deo koji se na to odnosi.
  5. Imenujte medijske kuće, a na listu strateških ciljeva uvrstite i Fondaciju Sloboda štampe.

Odbor za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta sastao se 25. oktobra i nakon razmatranja prispelih predloga na našu adresu poslat je sledeći odgovor:

„Odbor za informisanje MNS-a nije prihvatio predlog da se uvede Čaladi Ker.

Predlog koji se odnosi na Sabad Mađar So Odbor za informisanje MNS-a nije prihvatio.

Predlog koji se odnosi na onlajn izdanje Het Nap-a Odbor za informisanje MNS-a je prihvatio.

Predloge upućene pod tačkom 4 i 5 Odbor za informisanje MNS-a nije prihvatio.

S poštovanjem,

Kancelarija Mađarskog nacionalnog saveta“

Erika Kabok, bivša zamenica glavnog i odgovornog urednika Mađar So-a, nalazi se na funkciji savetnika odgovornog za informisanje u Mađarskom nacionalnom savetu.

Članovi Odbora za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta su:

Livija Kozma (predsednica),

Anet Lajko (potpredsednica),

Tamara Biro,

Noemi Kovač,

Zoltan Brašnjo,

Suzana Dedić,

Andraš Guston,

Gabor Juhas,

Roland Kabok,

Robert Kartali,

Otilija Konja Kovač,

Endre Marijaš,

Đerđ Mesaroš,

Timea Lenert,

Ištvan Benčik,

Erne Nemet,

Evelin Peševski.

Javna debata u Zrenjaninu o medijskoj strategiji Mađarskog nacionalnog saveta za period 2024-2029 (s leva na desno): Ramona Tot, Arpad Fremond, Emil Lulić, Erika Kabok, Livija Kozma (Foto: MNT/Facebook)