Ključni element zločina genocida je namera. Tužioci moraju da pokažu da su oni koji su izvršili masovna ubistva to činili sa svesnom namerom da zbrišu jedan narod u celini ili delimično. Južna Afrika je prikupila izjave izraelskih lidera, za koje veruju da u kombinaciji sa akcijama Izraela dokazuju genocidnu nameru protiv palestinskog naroda u Gazi.

Kako izveštava fairobserver.com, od 11. do 12. januara, Međunarodni sud pravde (ICJ u daljem tekstu) u Hagu, održao je javnu raspravu za slučaj Južna Afrika protiv Izraela. Južna Afrika je pokrenula slučaj protiv Izraela po Konvenciji o genocidu iz 1948. godine. Prva privremena mera koju je Južna Afrika zatražila od suda je da naredi hitan prekid izraelskog bombardovanja Gaze, u kom je već ubijeno najmanje 25 000 ljudi, ne računajući nebrojene žrtve koje još uvek nisu otkrivene u ruševinama. Većina žrtava su žene i deca.

Izrael pokušava da oduva Gazu u zaborav i rasprši preživele širom zemlje, ispunjavajući konvencijsku definiciju genocida od slova do slova, prema stavu Južnoafrikanaca.

Genocid označava bilo koje od sledećih dela počinjenih sa namerom da se uništi, u celini ili delimično, nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa, kao što su:

  • ubijanje članova grupe;
  • nanošenje teških telesnih ili psihičkih povreda članovima grupe;
  • namerno nametanje uslova života grupi, sračunatih da dovedu do njenog fizičkog uništenja u celini ili delimično;
  • izricanje mera za sprečavanje rađanja unutar grupe;
  • prisilno premeštanje dece iz grupe u drugu grupu.

Budući da zemlje uključene u genocid ne izjavljuju javno svoj pravi cilj, najveća pravna prepreka za bilo koje krivično gonjenje za genocid je dokazivanje namere genocida. Ali u izuzetnom slučaju Izraela, čiji je kult biblijski utvrđenog prava do kraja podržan bezuslovnim saučesništvom SAD-a, njegovi lideri su bili jedinstveno drski u pogledu svog cilja da unište Gazu kao utočište palestinskog života, kulture i otpora.

Zahtev Južne Afrike na 84 stranice ICJ-u, uključuje i deset stranica izjava izraelskih civilnih i vojnih zvaničnika, koje dokumentuju njihove genocidne namere u Gazi.

Dva dana nakon što je Južna Afrika podnela prijavu po Konvenciji o genocidu Međunarodnom sudu pravde, izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič izjavio je da bi Izrael u velikoj meri trebalo da isprazni pojas Gaze od Palestinaca i dovede izraelske doseljenike.

Kako portal navodi, trebalo je učiti iz neuspešnih ratova u Iraku i Avganistanu da bombardovanja i masovna ubistva retko dovode do političke pobede ili uspeha. Češće samo pothranjuju duboku ogorčenost i želju za pravdom ili osvetom, zbog čega je mir neuhvatljiv, a sukobi endemski.

Međunarodni sud pravde u Hagu (Foto: middleeastmonitor.com)