Ričard Plaud (47), proveo je osam godina i 4200 sati sklapajući 706 900 šibica da bi napravio najvišu strukturu na svetu napravljenu od šibica, visoku 7,19 metara, kako javljaju svetski mediji. To bi bilo dovoljno da se obori rekord koji je od 2009. godine držao libanski proizvođač modela Toufic Daher, koji je iskoristio šest miliona šibica da napravi repliku Ajfelove kule veličine 6,53 m.

Nakon što je 27. decembra završio svoju kreaciju, Plaud je rekao da je podneo prijavu u Ginisovu knjigu rekorda, koja je odbijena, a da nije ni pogledana. U oštroj objavi na društvenim mrežama, Plaud je rekao da je odluka „veliko razočaranje“ i preneo razloge zbog kojih je pomenuta kuća odbila njegov rad.

Rekao je da je odluka obrazložena time što struktura mora biti izgrađena od šibica koje su dostupne javnosti za kupovinu i nemaju zapaljive crvene vrhove – ne smeju da se seku, rastavljaju, deformišu, u smislu da više ne liče na šibice.

Plaud je za francusku medijsku kuću TFI rekao da je počeo od tornja, praveći ga šibicama kupljenim komercijalno, ali se umorio od toga što je morao da im seče crvene vrhove jedan po jedan, pa je na kraju kontaktirao glavnog francuskog proizvođača da mu drvca isporuče u kutijama od 15 kg. Takođe je dodao da nije znao da će ga to diskvalifikovati u obaranju rekorda.

Što se tiče druge regulative, Plaud je na Fejsbuku napisao: „Recite mi kako 706 900 drvaca zalepljenih jedan po jedan nisu šibice!!?? I previše su sečene da bi bile prepoznatljive!!??“

Plaud je ipak imao izvesno zadovoljstvo od svoje kreacije, predstavivši je ljudima u sali u Saujonu u januaru. Sada već nije siguran šta će uraditi sa modelom, kako je izjavio za TFI. Rekao je da se nada da će ga predstaviti na Olimpijskim igrama u Parizu ovog leta, ali i da su mu organizatori rekli da „nema dovoljno prostora da se smesti“.

Mark Mekinli, direktor centralne službe Ginisove knjige rekorda, izjavio je da je posao njegovog tima da bude temeljan i pažljiv u pregledanju dokaza, kako bi se uverili da je „igra“ jednaka za sve koji pokušavaju da osvoje ulazak u Ginisovu knjigu rekorda, međutim, dodao je da je moguće i da su bili malo previše strogi u ovom slučaju.

„Ponovo ćemo stupiti u kontakt sa nosiocem rekorda, kao i prioritetno pregledati pravila za slične zapise, da vidimo šta se može uraditi“ – izjavio je Mekinli.

Oko 4000 ljudi došlo je da vidi gotov model u januaru. (Foto: Facebook/Richard Plaud)