Kako biste ocenili trenutni kulturni život u Vojvodini?

-U poslednje vreme sam dosta puta gledao dobre predstave, posetio uzbudljive izložbe i pročitao dobru knjigu. I vojvođanske i mađarske, a znajući ovdašnje drastične demografske podatke, upoređujući ovdašnju kulturnu proizvodnju sa stanovništvom, moram da kažem da nemamo čega da se stidimo. Ne kažem da nema anomalija, ne doživljavam diletantizam u mnogim slučajevima, ali vidim da svaka kulturna institucija radi svoj posao i trudi se da izvuče ono najbolje iz sebe. Vidim dobre težnje, ostvarenja, stvaralačke snage širom Vojvodine.

Koliko često organizujemo pravi, kvalitetan kulturni program?

-Toliko često, da puno puta ni ne može da se stigne sve da se poseti, jer se dešavaju paralelno. Bilo bi razumno i – sa današnjom tehnologijom – jednostavno, napraviti platformu na kome bi kulturni organizatori mogli da vide ko, šta i kada planira i mesec-dva dana unapred, a ne posle događaja, kako ne bi došlo do preklapanja u organizaciji.

Koje su oblasti u kojima bi svakako bile nepohodne značajne promene, a koje modifikacije bi dovele do rezultata?

-Samo treba da cenimo naše dragocene ljude. Pomenuo sam demografske podatke, a već duže vreme govorim da ne treba da se osipamo, jer su nam potrebni svi koji svojim znanjem i talentom mogu da dodaju onom zajedničkom. Imamo dobre pisce, muzičare, glumce, vizuelne umetnike, prevodioce, plesače, arhitekte, režisere, fotografe, a mogao bi da nabrajam u nedogled o (ne samo kulturnim) oblastima u kojima imamo šta da pokažemo. Mislim da mnogi poznaju našu publikaciju Vajdasági ládafia, koja takođe predstavlja naše kulturno bogatstvo, ovu knjigu ponosno pokazuju širom Karpatskog basena.

Da li smatrate da su subvencije za kulturu dovoljne?

-Ne. U kategoriju hleba i igara, sport i kultura se obično svrstavaju u ovo drugo, ali raspodela resurs nije proporcionalna. Svestan sam da utakmica TSC – Crvena Zvezda može da uzbudi na desetine hiljada ljudi, dok dobra knjiga u najboljem slučaju stigne samo do nekoliko hiljada, ali mislim da sami sebi izdajemo potvrdu o siromaštvu ako samo delimo subvencije na osnovu količine. Siguran sam da bi se čuda dešavala kada bismo na kulturu trošili srazmerno koliko i na sport.

Šta bi svakako bilo potrebno u kulturnom životu Vojvodine?

-Svež vazduh i progresivne ideje.

Vidite li smisao u dodeljivanju nagrada svake godine u zajednici koja se značajno smanjuje, ili bi bilo vredno da se i u ovoj oblasti dogode promene i na primer nagrade dodeljuju zaslužnim građanima svake dve godine?

-Ponekad bi trebalo da preispitamo šta nam je zaista potrebno. Želeo bih da navedem jedan primer: iako će časopis Hid ove godine napuniti 90 godina, što bi imalo smisla da izlazi sa kontinuiranom svežinom, već godinama vidimo da imamo resurse da objavimo godišnje samo četiri do šest brojeva. Događaje sličnog karaktera ponekad posećuju isti ljudi, a nekad nije lako sastaviti svež i aktuelan program. Ali postoji nova kulturna strategija, koja je rođena sa ciljem da se stvari isprave.

Da li kod građana postoji potražnja za pravim kulturnim programima?

-Proizvođači kulture najbolje mogu da oblikuju potražnju. Za sadašnjost se verovatno može reći da je televizija donela jeftinu kulturu, a internet jeftinu kopiju kulture. Ali svako ko ima potrebu i dalje može pronaći dobre programe na određenim kanalima i koristan i uzbudljiv sadržaj na određenim veb lokacijama. Naša pozorišta, muzeji, ustanove i kulturna društva redovno kreiraju kvalitetne događaje, ima šta da se bira, naravno, da ne škodi i ako sami malo negujemo potražnju.

U mađarskoj štampi su se pojavili članci o postojanju crne liste onih, čije knjige Forum nije smeo da objavi. Možete li to potvrditi i ako je tako, od koga su stigla uputstva?

-Ja ne znam da je postojala crna lista. Izdavački zavod Forum objavljuje knjige onih čiju listu prihvataju upravni odbor i osnivači, a na predlog direktora. Ne kažem da nije bilo mešanja u izdavački plan, ali ne bih imenovao nikog, pogotovo zato što ne mogu da se setim takvih dana u poslednjih deset godina da neko, negde, nije rekao šta Forum treba da objavi. Da sam šaljivo raspoložen, rekao bih da smo bogati ne samo kulturom, već i kulturnim „.tetkicama”. Među tim „mešanjima“ ima i dobrih ideja, nemogućih i besmislenih poduhvata i mnogo lomova, koji se nažalost, nikada neće realizovati zbog nedostatka stručnjaka ili novca. Forum je institucija stara skoro sedam decenija, koja ima vrednosti koje ne treba izgubiti, a zbog čega može biti bolno kada dođe do intervencije koja ne služi interesima institucije.

Oršolja Šeregelj

Gabor Virag (Foto: szmsz.press)